2014. december 20., szombat

Könyvtolvaj


EGY APRÓ KIS TÉNY: MEG FOGTOK HALNI
1939. A náci Németország. Az ország visszafojtja lélegzetét. A halálnak sohasem volt még ennyi dolga.
Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel könyveket lop. Ez az ő története meg a Himmel utca többi lakójáé, amikor a bombák hullani kezdenek.
FONTOS INFORMÁCIÓK
ez a kis történet
egy lányról
egy harmonikásról
néhány fanatikus németről
egy zsidó bokszolóról
és egészen sok lopásról szól.
MÉG VALAMI, AMIT TUDNOTOK KELL 
A HALÁL HÁROMSZOR FOGJA 
MEGLÁTOGATNI A KÖNYVTOLVAJT.

A fülszöveg csupán ennyi. Amit még tudni érdemes, hogy a Halál mesél ebben a történetben. Elmeséli a megtörtént dolgokat, a színeket, munkájában szünetet tartva gondol egy Liesel nevű lányra. Aki igazán nem is különleges, nem zsidó, még csak nem is kommunista ellenálló a háború idején. Egy gyerek, aki lassan felnő a náci Németországban.
A nyelvezete lenyűgözővé teszi ezt a könyvet. A Halál spoilerez, hozzáfűz, véleményez. Élővé teszi a szavakat, hogy azok még visszhangozzanak benned. Rájöhetsz, hogy mennyire nehéz lehetett embernek maradni azokban az időkben. Hogy mekkora bajt okozhat egy jó szándékból odaadott kenyér, és milyen veszélyt rejt magában néhány aranyérem egy atlétikai versenyen.
Még fontos szerep jut a könyveknek. A szavaknak, amiket megtanul elolvasni Liesel, és a lopott könyveknek, amik aztán életben tartják. A háborúról hallunk, de nem vagyunk benne. A hétköznapokban járunk, amikor jegyre adják a fejadagokat, a gyerekek iskolába járnak, és a férfiakat elviszik, hogy aztán sérülten jöjjenek vissza, vagy épp eltűnjenek Oroszországban. Ahogy haladunk előre az időben egyre inkább beszivárog Molchingba is a háború, hogy aztán olyan vége legyen a történetnek amilyen. A Halál utószava azért kárpótolt, és szép lezárást adott.

A Halál így nagy betűvel, személyként elképzelve, lenyűgözött. A könyvtolvajbeli Halál, nem olyan mint például Terry Pratchett Korongvilág sorozatában szereplő. Persze mindkettő végzi a dolgát (bár Pratchettnél szakít időt partira elmenni olykor).

Kedvenc szereplők: Hans, Halál, Rudy

Értékelés: 10/9 pont


Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 598 o.
Hogy került hozzám? Kölcsön kaptam












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése