2014. december 22., hétfő

Maigret revolvere és gyógykúra Vichyben, avagy ismerkedés Georges Simenonnal

Magvető Kiadó 1981

Maigret revolvere - első élmény

Miért olvastam el? 
Az első molyos merítésben szerepelt  a szerző (Ez kriminális), ami felkeltette az érdeklődésemet. Aztán a helyi könyvtárba behozták ajándékba, de a könyvtáros inkább nekem adta :) A polcról való levételre pedig nyirkos téli este, és valami nem túl hosszú, nem túl agytekergetős történet utáni vágy adta az alkalmat.

Részlet a fülszövegből 
Mme Maigret váratlan látogatót kap egy kétségbeesett fiatalember személyében, aki a férjével szeretne beszélni. Aztán hirtelen eltűnik a lakásból, ellopja a felügyelő revolverét. Maigret hamarosan találkozik egy beteg, szerencsétlen emberrel, akiről kiderül, hogy a fiú apja. De hogy került egy pályaudvari csomagmegőrzőjébe egy hulla?

Röviden a tartalomról
Krimi lévén senki nem lepődik meg, hogy a fő tárgy egy nyomozás. Az érdekes, hogy ebben az esetben az ügy találja meg Maigret nyomozót és nem fordítva. Maigret nagyszerű érzékkel jár utána dolgoknak. A történet idején elismert nagy hírű nyomozó, mégis apró ügyekkel is hozzá fordulnak. Ki más tudna megoldani egy olyan kaliberű problémát, hogy ki lopta el a templomi perselypénzt, ha nem Maigret a Bűnügyi Rendőrségtől? A krimi szál meglehetősen egyszerű, nincs is nagy választék lehetséges elkövetők tekintetében. A tét itt már nem az elkövetett bűntény felderítése, hanem egy következő megakadályozása.

Szereplők
Maigret nagyon jó megfigyelő.  Annyi biztos, hogy jól ismeri a feleségét, telefonon is azonnal felméri, hogy a felesége zavarba jön, hogyan bánik a vendéggel, és hogy az ajtót se merte becsukni az idegenre, amíg a férjét kereste telefonon. Pipázik, mint Sherlock, és az italt se veti meg. Az elején még billegett a mérleg, és még a vége felé se kedveltem meg. Áttörést a következő elolvasott Maigret regény hozta meg, ahol sokkal esendőbb volt.
Pardon doktor szereti a munkáját, és imád főzni. Egy fogásos vacsorát adott a kötet elején Maigretnek és nejének. Visszatérő szereplő, akinek a a nevén néhányszor fenn akadtam. Miért éppen Pardon? Nem mintha állandóan bocsánatot kérne.

Ami kifejezetten tetszett: A hangulat, és hogy az elkövető nem volt abszolút rossznak beállítva.

Borító: A sorozat magyar kiadásához illeszkedik, de lehetett volna szebb is. 10/5
Történet: 10/6
Szereplők: 10/8

Értékelés: 10/6

Kiadó: Magvető
Eredeti kiadás éve: 1952;
Magyarországon: 1981
Oldalszám: 198 o.



Magvető Kiadó 1982

Maigret Vichyben - második élmény

Miért olvastam el? 
Össze akartam hasonlítani, az első Simenon regényemmel. És meg meg ez volt meg itthon. Igen, ez is a könyvtárból kapott ajándék. 

Részlet a fülszövegből
A sors gondoskodik arról, hogy Maigret felügyelő ne unatkozzék túlságosan kényszervakációja idején. Ha már korsó sörök és házi szilvapálinka helyett gyógyvizet kell kortyolgatnia, amilyen forrón csak bírja, legalább zseniális szimatát, sejtéseit, logikáját nem hagyják parlagon heverni. A fürdőhely állóvizét olyan bűntény kavarja fel, amelynek kibogozásában Maigret nélkül aligha jutnának előbbre…

Röviden a tartalomról
Maigret egészsége nem olyan fényes. Túlhajszolt életmód, nehéz ételek, sok alkohol túl az ötvenen, már megviselik a szervezetét. Így Pardon doktor gyógykúrázni küldi, a betegségektől és a használhatatlanságtól tartó Maigretet. Vichy egy csodás kis város, ahova gyógyulni járnak a betegek. Kialakítanak egy kellemes napirendet a nejével (akinek még mindig nem tudom a keresztnevét),  Maigret megfigyeli az arcokat, unaloműzésből detektivesdit játszik, aztán egyszer csak tényleg történik egy bűntény, amibe az ő segítségére is szükség van. Ahogy van szalmakalapban indul a közeli tetthelyre, és kisebb tépelődés után, konkrét hívásra ő is csatlakozik a nyomozáshoz, de csak ínyenc módon, be-benézve, miközben a kúráját sem hagyja abba.

Nekem ez a rész sokkal jobban tetszett. Maigret belemélyed az eset pszichológiájába, követi az ötvenes évek kriminalisztikai irányzatait, és azon gondolkozik, vajon az áldozat mennyire volt erőszakos halálra predesztinálva. Az ötletei, megérzései itt sem hagyják cserben.

Maigret így aggódva, gyógyvizet kortyolgatva sokkal szimpatikusabb volt. A regény elolvasható néhány óra alatt, miközben szórakoztató képet nyújt korának társadalmáról és francia szokásasiról is. Például azt se tudtam, hogy a zöld színt a babonások nem tűrték a házukban, mivel balszerencsét okoz. 

Kedvenc szereplő: Maigret

Ami kifejezetten tetszett: Maigret lelkiismeretessége, amivel betartotta a kúrát, a társadalom leírás. a nyomozás folyamata

Ami nem tetszett: Hogy esély nem volt megtudni előre ki a gyilkos. 

Boritó: 10/5
Történet: 10/9
Szereplők: 10/8 

Értékelés: 10/8 

Kiadó: Magvető
Eredeti kiadás: 1967
magyar kiadás:1982
Oldalszám: 192 o.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése