2020. március 31., kedd

Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára


Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára

Miért olvastam el?
Nagyon megtetszett a borítója a gyerekkönyvtárban, úgyhogy leemeltem a polcról és mivel az illusztrációkis viccesek és tetszetősek voltak, ezért jött is az olvasnivalónak kiválasztott kupaccal együtt. Nem kellett csalódnom, sőt kedvenc könyv lett belőle!

Fülszöveg:
Kíváncsi vagy, hogy készül a csokitojás? Lépj be Nyuszi úr csokoládégyárába, és megtudod!
Volt egyszer egy csokigyár, amit Nyuszi úr vezetett. Az emberek kilószámra vették tőle az édességet, de ő mohó volt, és agyonhajszolta a tyúkjait, hogy egyre több és több tojást tojjanak. Ám amikor a tyúkok sztrájkba lépnek, Nyuszi úr kénytelen rájönni: attól, hogy valakinek tollas a háta, még nem feltétlenül palimadár!

Tartalomról
Kis kapitalizmus történet gyerekeknek. Ez volt az első gondolatom, mert volt benne kizsákmányolás és sztrájk, aztán munkabiztonság fontossága, ugyanakkor az egész történet könnyen fogyasztható és vicces. Az illusztrációk színesek, sok apró részlet látszódik a nagy alakú könyvben, amit érdemes elnézegetni. A csokoládétojásgyárnak számos momentuma van, például, hogy a tyúkokcsokit esznek, és csokoládétojást esznek, mindezt gyári futószalagos iparizált környezetben. Párhuzamosan olvastam: Charles Duhigg: A szokás hatalma könyvét, amiben a pozitív szokáshurkot egy acélvállalatnál a munkabiztonság emelése indít el, itt egy lefelé húzó spirál pedig pont a „tyúktalan” túlhajszolás folyománya. De nem hiába mese, úgyhogy a végkifejlet tudható, mégis olyan szórakoztató volt és kikapcsolt, hogy szeretnék majd belőle egy saját példányt.

Szereplők
Nyuszi úr kapzsi gyáros, aki a profitot hajszólja, amíg a munkás tyúkok a csokigyárban megálljt nem parancsolnak fellépésükkel. Viszont a jellemfejlődés és a saját hibából való tanulás garantált.

Tyúkok:
Egy kivétellel nincsenek nevesítve, inkább típusókat jelenítenek meg, de a humor forrásai ők is. Pl: nyaralni induló tyúk, a súlynövekedés miatt panaszkodó tyúk.

Ami tetszett:
Az illusztrációk, történet, tanulság, humor az, hogy ipari környezetbe lett helyezve a csokitojásgyártás, ami igazán modernné tette a jobbik értelemben a mesét. Ugyanakkor reális helyzetet mutat be, amely valóban számos helyen megtörténet az elmúlt két-három évszázad során. Kedvenc lett. Szuper könyv, tényleg érdemes

Ami nem tetszett:
 Azt hiszem volt benne egy elírás. De összességében szuper könyv, ismerjétek meg!

Kinek ajánlom?
Akár ezen keresztül a huszadik század elejének munkásmozgalmak is magyarázhatók a fiatalabbaknak, mert azért van áthallás. Mindenkinek ajánlható, aki nyitott egy humoros és tanulságos történetre.

Értékelés: 10/10 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése